söndag 29 december 2019

I Gutenbergs värld

Bild från Sveriges första tryckta bok ” Dialogus creaturum” (1483).

Om man ser på en karta över boktryckarkonstens utbredning vid slutet av 1400-talet kan man konstatera att Sverige är nästintill en ödemark- men några prickar finns det trots allt.
År 1483 kom den kringresande boktryckaren Johan Snell ( Schnell) från Danmark till Sverige och han slog sig ner på Gråmunkeholmen ( dagens Riddarholmen). Johan Snell kom från Rostock och hans ” Dialogum creaturum” är Sveriges första tryckta bok, en samling sedelärande dialoger mellan olika djur (122 stycken för att vara exakt) och varje dialog är illustrerad med ett träsnitt, som det här ovan.
Sverige har aldrig varit ett kulturland och det lilla som fanns tog stor skada i samband med reformationen. Klostren skövlades - och raserades i många fall. Den enda stora boksamlingen i landet fanns på Gråmunkeholmen. Om Gråmunkeholmens betydelse för svensk kultur kan man läsa i Lars Munkhammars bok ”Böckerna från Gråmunkeholmen” (2008) och en del får man också veta i ” Strindbergs lilla röda- boken om boken och typerna” av Alexandra Borg och Nina Ulmaja.

En böckernas bok är väl också Silverbibeln ( Codex Argenteus) och Lars Munkhammar har skrivit om dess rika historia. ” En europeisk reseskildring med månghundraårigt tidsperspektiv”.


Inga kommentarer: