lördag 20 oktober 2018

Sveriges modernaste kvinna

Vattenfallen i Tivoli - foto:James Anderson

Jag har läst en ny och mycket innehållsrik biografi om Selma Lagerlöf ( och ja, det är hon som beskrivs som Sveriges modernaste kvinna). Anna Nordlunds och Bengt Wanselius praktverk över den världsberömda författarinnan är en fröjd att läsa med så många utsökta illustrationer. Här finns historien om Selma från barndomen på Mårbacka och sedan vägen framåt i livet med hållplatser i Stockholm, Uppsala, Landskrona, Falun, Köpenhamn och så vidare ut i Europa och andra delar av världen. Det är en mäktig duk som rullas ut och det är också en stor bit av Sveriges historia som följer med. Året då Selma föddes - 1858- blev lite grann startskottet för kvinnornas början till frigörelse om än i blygsamt mått - då blev det nämligen möjligt för en ogift kvinna att ansöka om att bli myndig.



Jag har valt James Andersons fantastiska foto från Tivoli utanför Rom som illustration till inlägget (det finns också att beskåda i boken).


Jag fastnade en lång stund i beskrivningen av Selma Lagerlöfs möte med den store Georg Brandes. Året var 1891 och platsen Köpenhamn. Brandes var nyfiken på den nya stjärnan i litteraturens värld och han sökte upp henne. Selma lät sig inte charmas men var naturligtvis nöjd med uppmärksamheten. Brandes som var van vid att kvinnor föll som mogen frukt inför hans förförelsekonster blev mycket besviken men han skrev ändå en recension och så fick Selma Lagerlöf en mycket viktig introduktion.


2 kommentarer:

Bastets Spinneri sa...

Så intressant! Den boken vill man ju verkligen lägga vantarna på snarast möjligt.
P.S. Underbart att Selma var tuff nog att stå emot Brandes - säkert en nyttig lektion för dåtidens Kulturman.

Ingrid sa...

Bastets Spinneri: Det är en mycket vacker bok med många intressanta foton och levnadsbeskrivningen är så välgjord. Brandes kunde behöva lite kallsinne, absolut.