fredag 19 oktober 2018

Saxat från LIRE


Det senaste numret av den franska litteraturtidskriften LIRE ägnar flera sidor åt dagboksskrivande och andra självbiografiska anteckningar. Det görs flera mycket intressanta nedslag i den hör världen och boktipsen fyller sidorna och min önskelista blev raskt utökad.

Hélène Berrs (1921-1945) dagbok från åren 1942 till 1944 känns som ett måste att läsa ( boken finns i svensk översättning : ” Ingen kommer att tro mig” - utgiven på Bonniers förlag 2009). Hélène Berr har kallats för Frankrikes Anne Frank och hon kom att dela Annes tragiska öde. Hélène började skriva dagbok vid 21 års ålder - Paris var ockuperat av nazisterna och snaran drogs åt mer och mer för de judiska invånarna.


Catriona Seth är en engelsk idéhistoriker som mestadels skriver på franska. I ” La fabrique de l’intime” är det kvinnorna i historien ( och litteraturhistorien) som får komma till tals. Boken är en antologi och fylld av tankar och berättelser från den tid som kom att kallas upplysningen. Madame de Staël är en av bidragsgivarna men det finns många andra - kända som okända.

Inga kommentarer: