onsdag 24 oktober 2018

Late Essays


John Maxwell Coetzee tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2003 och en stor mängd av hans böcker har översatts till svenska, dock inte essaysamlingen ovan som jag just nu har på mitt läsbord. Det är kanske inte så lukrativt att ge ut essaysamlingar.
Coetzee är en mycket skicklig essayförfattare och de ämnen han väljer ( författare och romaner med klassikerstatus) är synnerligen lockande. I den här samlingen finns dryga tjugo nedslag i världslitteraturen - här blandas gammalt med nytt och bordet dukas med storheter som Defoe, Flaubert, von Kleist och Beckett för att nämna några få. Själv är jag rejält nyfiken på vad Coetzee har att förtälja om sina nuvarande (Coetzee har blivit australiensisk medborgare) landsmän - Les Murray och Gerald Murnane.
Samuel Beckett är den författare som tar störst plats i Coetzees bok och jag längtar efter att läsa essay nummer 18 ” Eight Ways of Looking at Samuel Beckett”.


Den gåtfulle Beckett förevigad av Roger Pic.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Beckett är intressant, läst en del, tack för tips.

Jenny B sa...

Åh, tack för tipset! Coetzee är en författare jag nästan alltid går och längtar efter att läsa något av. En essäsamling låter extra lockande. Hans novellsamling Elizabeth Costello läser jag som filosofi i fiktionens form, så att läsa Coetzees tankar i essäform är något jag tackar och tar emot! Jag ser fram emot att höra vad du tänker om Late Essays.

Ingrid sa...

”Late Essays” har allt en god essaysamling ska ha och den bjuder verkligen på inspirerande läsning.