fredag 7 september 2018

Vad bergen viskar


Scholastique Mukasonga är en ruandesisk författarinna som skriver på franska men en del av hennes böcker har blivit översatta till andra språk (engelska och danska bland andra men tyvärr inte till svenska - ännu). Scholastique var inte bosatt i sitt hemland under de hemska massakrerna 1994 men nära trettio av hennes nära släktingar ( och hennes mor) blev mördade. Tio år senare återvände Scholastique Mukasonga till Ruanda och så skrev hon novellsamlingen "Ce que murmurent les collines" ( Vad bergen viskar). Samlingen innehåller sex stycken berättelser och jag läser i kronologisk ordning och har börjat med "La Rukarara" som handlar om floden som rinner genom
Ruanda och som också är en källa till den stora Nilen. Barndomsminnen- både hemska och vackra blandas med själva historien kring Rukarara och hur huvudstaden Kigali kom att bli just huvudstad. "Rukarara är min flod", säger Scholastque Mukasonga och så berättar hon om hur Rukarara räddade hennes liv en gång och kanske till och med gjorde henne till författare.



Hon skriver om upptäcktsresanden Richard  Kandt (1867-1918  - som grundade Kigali) och om boken han skrev om sitt sökande efter Nilens källor. Ja, denna inledande novell ger verkligen mersmak och jag hoppas att Scholastique Mukasongas böcker snart kommer på svenska.


Inga kommentarer: