måndag 10 september 2018

Bland drottningar och mätresser


Ämnet är outtömligt och i "Crowned in a Far Country" är det som står mellan raderna väl så intressant som själva texten- en inbjudan till egna strövtåg blev det för mig. Åtta kungliga öden för med sig mycket mer än kungar och drottningar och blir till nedslag i konstens, filosofins och historiens världar.



Kvinnan med de fina dragen hette Domitilia de Castro Canto e Melo och levde mellan 1797 och 1867. Hon födde hela tretton barn och hann dessutom med att vara älskarinna till Brasiliens kejsare Pedro I. På bilden ovan är hon nära sjuttio år. Pedros hustru var prinsessan Leopoldina av Österrike och hon var också svägerska till Napoleon. Leopoldina kom till Brasilien som tjugoåring och dog där nio år senare. Något behagligt liv fick hon knappast men hennes närvaro i det nya landet öppnade nya förbindelser med den gamla världen och en ( får man tro ) utveckling av ett ganska bortglömt rike.
Leopoldina var mycket beläst och medförde ett ansenligt bibliotek till sitt nya hemland och kanske bidrog hon - om än i periferin- till Brasiliens självständighet så småningom.



Leopoldina förevigad av Joseph Kreutzinger.

Inga kommentarer: