lördag 15 september 2018

Dance by the Canal av Kerstin Hensel


Förlaget Peirene ger ut mycket intressanta böcker som samlas under olika teman. En gemensam nämnare är att det oftast rör sig om kortromaner eller lägre noveller. I serien "East and West" finns Kerstin Hensels "Tanz am Kanal" från 1994 som nu blivit översatt till engelska ( och andra språk).

"Dance by the Canal" är en svart och ofta grotesk berättelse om en kvinnas barndom och uppväxt i ett totalitärt och instängt samhälle - det forna DDR. När vi möter huvudpersonen, Gabriela von Haßlau, lever hon som uteliggare med sovplats under en bro vid en smutsig flod. Hon skriver sitt livs historia på bortkastade papperslappar och toalettrullar och det blir till en ren skräckskildring över ett liv i en helt sjuk värld- en värld där alla ska drivas in i samma fålla och där protester straffas direkt. Det hela blir till en makaber dans på en mycket vass knivsegg och fallen blir många och hårda. Så kommer 1989 och muren rasar - en ny värld börjar visa sig.

Kerstin Hensel har tecknat ett intensivt och tragiskt porträtt av en utsatt människa i en grå och kall värld - men allt är inte utan hopp och det blixtrar till med jämna mellanrum när Gabriela och hennes väninna Katka gör uppror mot de vedertagna normerna. "Dance by the Canal" är en berättelse som man sträckläser och som man inte glömmer bort i första taget.

Inga kommentarer: