onsdag 11 januari 2017

Lejonens stad


Pushkin Press är ett förlag med mycket intressanta utgivningar. Dessutom har böckerna ett så tilltalande format. På min önskelista hade jag länge Józef Wittlins långa essay om hemstaden, Lvov, och nu har boken äntligen landat i brevlådan.

Galiziens och Lodomeriens huvudstad Lemberg var en blomstrande metropol med inte bara en järnvägsstation utan flera- en av dem byggdes så sent som 1904 och var en mycket påkostad skapelse med glas(taks)täckta hallar och perronger. Här kom fjärrtågen från Wien, Berlin och Paris in. Det var heller inte för inte som Lemberg fick namnet "Lilla Wien".


I Lemberg huserade den galiziska lantdagen, ståthållaren och tre biskopar (en romersk-katolsk, en 
grekisk- ortodox och en armenisk-katolsk). Här bodde också den judiske överrabbinen. Konsulaten var många och likaså hotellen. Flera höll verkligt hög internationell klass med elektricitet indragen och hiss,telefon och rinnande varmt och kallt vatten. Det elegantaste av dem alla var "Hotel George" som än idag håller hög klass.

Det fanns inte mindre än fyra polska gymnasier, ett tyskt, ett rutenskt och så småningom öppnades också ett hebreiskt. Precis som i Wien fanns ett otal caféer.
-
År 1900 bodde cirka 160 000 människor i Lemberg och mer än hälften av dem var polacker , 45 000 var judar och 30 000 var rutener.


-
Lemberg var inte bara ett centrum för byråkrati utan också en så kallad "bibliopol"- det vill säga en stad med en stor mängd förlag och bokhandlar- antikvariat, kritiker och författare. Här fanns "Hermann Altenburg" och "die Polnische Buchhandlung" bland andra. Tidningscaféet "Imperial" var mycket 
välbesökt.


Så kom krigen och allt förändrades. Józef Wittlin skrev sin betraktelse över hemstaden år 1946. Då var han bosatt i USA, efter en äventyrlig flykt undan nazisterna. 

"All this my heart remembers, saves and cherishes too,
The flavour of the bread there, and where the.wild mint grew,
How joy would till the soul there, flood it with heavenly bliss,
That land remains forever dear, the sacred memory persists"

Leonard Podhorski-Okolow

Inga kommentarer: