tisdag 3 januari 2017

Imperiets olycksbarn


Det kan man kalla många av de barn som föddes och växte upp i "the Raj" - föräldrakontakten var oftast minimal och så snart som möjligt förpassades barnet till hemlandet och någon hemsk internatskola med pennalism högst på schemat.

Jag har läst första delen av Jane Gardams trilogi om Old Filth (filth är här förkortning för failed in London try Hongkong ) eller Edward Feathers. Hela den här trilogin kommer för övrigt ut i svensk översättning under 2017, men jag är otålig och läser på originalspråket.

Edward Feathers (Old Filth) är en av dessa imperiets olycksbarn som får en fasansfull barndom men som mot alla odds överlever och så småningom gör en lysande karriär som jurist och domare. Jane Gardam har gjort ett mycket ömsint och vackert porträtt av en man med en rik personlig historia. Det är samtidigt att porträtt av en svunnen epok och kanske ,framför allt, har  författaren målat en tavla över människans oändliga ensamhet på denna jord.

Den svenska titeln på den här första volymen är "En engelsk gentleman".  Nu ska jag fortsätta med del två " The Man in the Wooden Hat".

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

(jag är en tant som läste tyska i skolan och väntar gärna på svensk översättning)

Mrs Calloway sa...

jag antecknar!

Jenny B sa...

Åh, Jane Gardam i trilogiformat! Jag läste ju en tjock samling av hennes noveller häromåret och tyckte att hon var ypperlig i det formatet. Hon hade också god känsla för just de här "filth"-personerna. Jag ser fram emot att höra mer från din kommande läsning!

Ingrid sa...

Jag har blivit väldigt förtjust i Old Filth och nu väntar jag på tredje och sista delen i trilogin. Jane Gardams noveller är jag nyfiken på.