onsdag 4 maj 2016

Året var 1902


Min kära väninna A. lånade mig en mycket läsvärd bok som hon köpt via Göteborgs stadsmuseum. "Männens bibliotek- en kvinnosak" av Ingrid Atlestam och Lisbeth Stenberg. Det handlar främst om Sveriges två första folkbiblioteksfilialer som båda öppnade år 1902. Det var då folket kunde få sin läs- och bildninghunger stillad på de nyöppnade Majornas bibliotek och Redbergslids dito.

Författarna har kommit över utlåningsjournaler från de första tio åren och jag läser med spänning om inköp och tillvägagångssätt för att få ett så "gott" biblioteksurval som möjligt. Man köpte mycket via antikvariat och sedan bands böckerna in i "likformiga dermatoidband".

Mycket utlånade blev romaner av Charlotte Edgren-Leffler, Victoria Benedictsson och Alfhild Agrell. Sophie Elkan, Anna Wahlenberg, Mathilda Roos, Helena Nyblom och Elin Améen var också populära. Allra mest utlånad blev dock August Blanches "Banditen" (en dramatisk historia kryddad med kärlek och en man som döms till döden för sedelförfalskning.)

Kapitlet. som har rubriken "Ett mönsterbestånd" är verkligen en inspirationskälla för att leta upp gamla bortglömda titlar ur diverse vrår. (En del kan nog vara mycket svårt att hitta).

Mycket lärorikt är det också att läsa om Maria Larsen och Hedvig Ouchterlony- båda pionjärer som biblioteksföretsåndarinnor under denna första, skälvande tid.

3 kommentarer:

Jenny B sa...

Fascinerande! Nu blir jag glad för många saker: att du berättar om boken inklusive "highlights" ur innehållet, att man har efterforskat och skrivit ned den här historian, och förstås att pionjärerna skapade detta folkbibliotek till att börja med!

Mrs Calloway sa...

intressant bok! håller just på med Alfhild Agrell

Ingrid sa...

Jenny: Boken är ett verkligt fynd med så många olika "bottnar".

Mrs C: Agrell är en mycket intressant författarinna.