söndag 13 september 2015

A little learning is a dangerous thing

A little learning is a dangerous thing;
drink deep, or taste not the Pierian spring:
there shallow draughts intoxicate the brain,
and drinking largely sobers us again.
(Alexander Pope 1688-1744).

Med Popes visa ord ljudandes i huvudet läser jag Bengt Abrahamssons välskrivna bok om T E Lawrence (eller som han mot sin vilja kallades : Lawrence of Arabia). T E Lawrence var en av dessa så kallade outsiders- en man som gick sin egen och mycket annorlunda väg genom livet.

Maskiner var hans passion och han älskade öknens stillhet och orördhet. Han blev känd för sina strider mot turkarna och det dåvarande Ottomanska väldet under det första världskriget. Hade man följt hans idéer om att försöka få fred i Mellanöstern kanske  vår nuvarande verklighet hade varit en annan.

Lawrence på en av sina maskiner- en motorcykel. Hans liv kom att ändas just på en sådan.

Lawrence var en mycket komplicerad människa och Bengt Abrahamsson lyckas väl med att skildra honom och dyka ner i hans historia och hans väg genom livet. Här kommer man långt från Rudolf Valentino och all förljugen så kallad shejkromantik.

Jag har inte läst Lawrence stora livsverk "Vishetens sju pelare" (The Seven Pillars of Wisdom) men jag känner att det bara måste jag göra nu. (Mitt eget lokala bibliotek har faktiskt ett exemplar inne på magasinet om man får tro vad webbsidan säger). Jag kommer dock att köpa boken, för drygt 700 sidor kräver gott om lästid..


Colin Wilsons "The Outsider" blir en annan beställning. Så här står det i beskrivningen till boken som kom ut redan år 1956.

 Through the works and lives of various artists, including Kafka, Camus, Hemingway, Hesse, Lawrence, Van Gogh, Shaw, Nietzsche and Dostoevsky, Wilson explored the psyche of the outsider, his effect on society and society's on him.

För att veta vem man är måste man veta var man kommer ifrån, för att citera ingressen till ett släktforskningsprogram som just nu visas på svensk TV- men ländernas och folkens historia är än viktigare- här måste man gräva djupt och gå ner till rötterna. Vi lever i en farlig värld idag- den blir än farligare om vi inte bemödar oss att lära oss historien bakom skeendena.

Avfällingen av Bengt Abrahamsson är utgiven på Celanders förlag (jag hittade mitt exemplar i bibliotekets nyhetshylla).

Thomas Edward Lawrence (Lawrence of Arabia) levde mellan 1888 och 1935.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Lawrence of Arabia har jag läst, en tjock bok!

Ingrid sa...

Hannele: Jag har sett filmen men det var mycket länge sedan!

Hanneles bokparadis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hanneles bokparadis sa...

filmen Lawrence of Arabia med Peter O'Toole riktigt bra.

Ingrid sa...

Hannele: Jag får nog ta och se om!