söndag 20 september 2015

2084


Nej, jag har inte läst boken, den som är med på nästan alla långa listor i den franska litteraturprisvärlden. Kanske kommer "2084" att vinna något av alla dessa prestigefyllda pris. Det återstår att se.

Den algeriske författaren Boualem Sansal har skrivit en dystopi och han har använt sig av en Orwellsk titel. År 2084 finns staten Abistan som är en religiös diktatur- ett heligt samhälle". Här tillåts inga avvikelser från den väl markerade vägen. De som hyser en annan åsikt än statens lever farligt. Känns detta månne igen?

Boualem Sansal har skrivit flera böcker och blivit översatt till tyska, engelska, finska och norska (bland andra språk). Någon svensk översättning av hans verk har jag däremot inte kunnat hitta. Man kan ju hoppas att "2084" kommer i svensk språkdräkt. Under tiden tänker jag utmana mina något ringrostiga kunskaper i franska och läsa på originalspråket. Det här boken är värd den ansträngningen, tycker i alla fall jag.2 kommentarer:

Jenny B sa...

Ja, det låter som en mycket intressant bok, och jag hoppas att den översätts till svenska. Men jag är imponerad och glad över att du tänker läsa den på franska, och ser fram emot att höra vad du tycker om den.

Ingrid sa...

Jenny: Jag ska göra en beställning å det snaraste- det lär säkert dröja med den svenska översättningen.