onsdag 21 december 2011

Julkalender 21: Panache!

Idag handlar det om Panache- en hel bokserie. Panacheserien firar 65-årsjubileum i år och det tycker jag verkligen är värt att fira. Lagom till denna begivenhet har Bonniers förlag gett ut en liten skrift om seriens historia. Det torde höra till ovanligheterna att en så gammal serie fortfarande lever och har hälsan.

Allt började således år 1946. Kriget var slut och man ville ge en "slags litteraturens Marshallhjälp" (för att citera Magnus Bergh). Behovet kändes stort av bättre översättningslitteratur och så sparkades panacheprojektet i gång av Georg Svensson på Bonniers förlag. Hela sexton titlar gavs ut år 1946 och här kan man hitta titlar som Simone de Beauvoirs "Andras blod" och George Orwells "Djurfarmen".


En panache-trio från mina hyllor- boken längst till höger "Havets tystnad + Vandringen mot stjärnan" av Jean Bruller (Vercors) är den allra första boken i serien. "Havets tystnad" gavs ut i Frankrike 1942- helt illegalt (Éditions de Minuit) och den "skulle förstås som litteraturens tysta men viktiga roll i motståndskampen".


I Mats Berghs lilla skrift får man veta det som är värt att känna till (och lite till) om Panache-serien, historien, romanerna, författarna och sist men inte minst översättarna.


"Panacheserien- 255 författare varav 21 nobelpristagare i 286 böcker på 20 språk förvandlade till svenska av 164 översättare". I 2011 års utgivning kan man hitta "Tidens mörka rygg" av Javier Marías, "Dagbok" av Mircea Cartarescu och W.G. Sebalds "Dikt, prosa, essä" (stor samlingsvolym).


Här finns det mycket att lära, läsa och inspireras av.2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

gamla godingar, jag har några såna böcker

Ingrid sa...

Hannele: Jag funderar på att ge mina" Panacher" ett eget hyllplan.