onsdag 20 mars 2019

I binas värld

Biodling är en syssla med gamla anor. Tavlan här ovan är gjord av Pieter Brueghel (1525-1569) och den ska tolkas allegoriskt - inte praktiskt. Detta och oändligt mycket därtill får jag lära mig i Lotte Möllers spännande och lärorika bok om bina och deras värld ”Bin och människor- om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker.”

Det där med bin är en komplicerad men ack så fascinerande vetenskap och efter att ha läst Lotte Möllers bok kommer jag aldrig mer att se på ett bi med samma ögon som tidigare utan jag undrar nog vad det hör till för sort, var det kan tänkas bo och vad för slags honung det producerar. I tolv kapitel.   ( ett för varje månad) och ett ”extra tillägg” tas läsaren genom alla möjliga och omöjliga aspekter av bin, människor och framför allt biodling. Buckfastbin, bruna bin, mördarbin, gula bin... de virvlar fram på sidorna som ofta pryds av de vackraste illustrationer och även utdrag från böcker om binas historia- och ja, det finns fylliga register längst bak i boken också på litteratur, personer och platser att besöka för den som tycker om bin och honung.
En lite mer udda berättelse är den om det stora bikriget på Laesø, ett krig som delade ön i två delar och som skapade en mycket svårlöst konflikt som nu tycks ha fått en viss lösning. Hur som helst- bin ska vi vara rädda om och ta väl vara på. En god början är att skaffa mera information om dessa bevingade storheter och då är Lotte Möllers bok en synnerligen bra början.



Brunt bi. Foto: Emmanuel Boutet.

2 kommentarer:

Rämmengården sa...

Spännande med bin det skulle jag gärna ha på min gård. Ha en fin dag kram från Nina

Ingrid sa...

Nina: Bin är fascinerande små djur fast mycket arbetskrävande, tror jag.