onsdag 26 november 2014

Nyfiken på: Tito Colliander


Tito Colliander (1904-1989) var en finlandssvensk författare. Idag är han tämligen bortglömd men det finns en del nyutgåvor av hans böcker (han var flitig med pennan). Mest känd är Colliander kanske för sin självbiografiska serie (sju band) som börjar med "Bevarat" (1964).

Tito Colliander föddes i  S:t Petersburg och han kom att bli åsyna vittne till revolutionen. Familjen var mycket internationell (fadern hade tjänstgjort som överste i det transkaspiska skarpskytteregementet i Ashabad och hans mor hade brittiska rötter. )

När situationen i Ryssland blev för svår flyttade familjen till Finland- man förlorade i princip alla sina ägodelar och fick starta från "scratch".

 "Titos far brukade använda det ryska ordet metjty, som betyder idéer, tankar och drömmar som aldrig förverkligas. Efter revolutionen kom hela den gamle officerns tillvaro att präglas av metjty. Han hade en affärsplan som gällde marknadsföringen av ett eldfast preparat men den gick om intet, han försökte sig på skomakeri men misslyckades, stickmaskinen med vilken han föreställde sig att han skulle kunna försörja familjen hade ständigt något fel."

 Citatet är lånat från en artikel i Svenska Dagbladet (17 juni 2004), det är Merete Mazzarella som har skrivit. Här kan man läsa artikeln i sin helhet.

Har man tur kanske man kan hitta  några av Collianders verk i biblioteksmagasinen.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är alltid interesserad in i vad tiderna gör med människor. Det kan vara väldig sorgligt ibland.
Man kan kanske inte jämnföra det, men "metjty" (tack för det!) kan vara någonting idag vad utomlands, till exempel i Tyskland nu eller i USA hela tiden, flera människor lärar känna. Ojämnlikheten växar mycket, man talar inte mycket om det officiellt i vår tidningar, tyvärr, och många personer försöker det med en "affärsplan" eller två eller tre nu igen. Ibland är det bättre att läsa Tito Colliander då än "Focus" eller "Spiegel" veckotidningar, som har blivit riktig dålig, förresten.

Johannes sa...

Inte bara i biblioteksmagasinen. Artos har ju just gett ut en nyupplaga av hela den självbiografiska sviten. En kulturgärning!

Mrs Calloway sa...

fantastiskt med ny upplaga! men, minsann, det fanns ett flertal titlar i magasinet på "mitt" bibliotek!

Ingrid sa...

Klemperer: Jag tyckte också om ordet "metjly" och ja, tidningar och tidskrifter av idag är definitivt inte som förr....

Johannes: Jag såg serien- och det är verkligen fint att dessa böcker kommit ut i ny utgåva- men ännu trevligare vore det om de fanns på biblioteken (de finns på en del men inte på "mitt".

Mrs C: Du har tur,du!