fredag 21 november 2014

Från magasinet- ännu ett fynd


På fotot (som tagits av Ulf Stråhle) journalisten och författaren Nils-Olof Franzén (1916-1997). Mest känd lär han vara för sina barnböcker om Agaton Sax (och de finns fortfarande i de ordinarie bibliotekshyllorna)- däremot är hans väldigt fina och högst intressanta "Undan stormen - Sverige under första världskriget" förpassad till magasinet. För mig gjorde det ingenting för jag brukar hålla till där inne och böka runt (som ett tryffelsvin)- oftast hittar jag de där tryfflarna också och just Franzéns krönika är verkligen en sådan.

Illustrationerna är många och har valts med omsorg och dessutom har kulturen fått sin alldeles egen nisch i den här boken som ändå bara spänner över åren 1914-1918. Det var dock en svår och omvälvande tid för Sverige (och naturligtvis än mer för andra länder i världen).

"Där låg Sverige, den hundraåriga fredens land.---- 1914 bodde närmare 5,7 miljoner människor i Sverige. Folkmängden hade ökat med 10 procent sedan sekelskiftet. Under samma tid hade Stockholms folkmängd växt med nära 30 procent och omfattade nu 386 000 människor. Både Malmö och Göteborg hade ökat med inemot 40 procent."

Böcker som kom ut år 1914 var (bland andra) Ester Blenda Nordströms " En piga bland pigor" (och den har ganska nyligen kommit ut i ny utgåva) och Pär Lagerkvists "Motiv". "Motiv" innehöll både vers och prosa - Franzéns beskrivning: "högtidlig enkelhet men också chockartat våldsamma kontraster", Omslaget till förstaupplagan hade gjorts av Isaac Grünewald.. (Man kan få betala upp till 1000 kronor för originalutgåvan av den boken( i gott skick) idag.

En annan författare som lät höra av sig under året var Selma Lagerlöf och då med Kejsaren av Portugallien. (Albert Engström stod för omslaget).

Sommaren år 1914 var osedvanligt solrik och varm och så här skaldade Jeremias i Tröstlösa:

I söder och i öster
det sorlar glada röster.
Från klipporna vi hoppa
att vår lekamen doppa.
Vi oss på klippan steka
och låta solen smeka.
Långt ut stå fiskarsegel
på havets stora spegel
och ångare med rökplym svart
de gå- jag vet ej vart.



Så avbröts idyllen. Den 2 augusti klockan halv tre på eftermiddagen ringde plötsligt alla Sveriges kyrkklockor. Det kallades till mobilisering.

Sverige deltog aldrig i kriget men befolkningen kom ändå att drabbas svårt.


2 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Nils-Olof Franzén som dog 1997 hann med mycket under sitt 81-åriga liv. Han började tidigt som hallåman på Radiotjänst där han avancerade till programdirektör och chef för ljudradion, och han hade mycket att göra med veckotidningen Röster i Radio som var en riktig bildningskälla.

Han disputerade på en avhandling på franska om Zola, skrev korta biografier om honom och Molière, och böcker om Rossini och Verdi, Christina Nilsson och Jenny Lind, Dreyfus och Hjalmar Branting. Han översatte (ofta samman med hustrun Birgit) Grimmelshausens pikareskroman Simplicissimus och La Sages Gil Blas, Gibbons Romerska rikets nedgång och fall och Mozarts brev.

Hans bok Mozart och hans värld som kom 1978 är utmärkt, och den kåserande om hur stora författare arbetar är trevlig. Därtill en bok om Sven Jerring och ett par med egna radiominnen, en handfull historiska deckare och de många böckerna om Agaton Sax...

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: RiR minns jag mycket väl sådana tidskrifter saknar man ju onekligen idag. Jag kommer definitivt att leta upp flera böcker av Franzén.