onsdag 5 november 2014

Om längtan och bister verklighet


"Ljubanka är den högsta byggnaden i Moskva eftersom man kan se Sibirien från källaren". Det är ett exempel på rysk (svart) humor. På fotot ovan en gammal bild av det som sedan (efter revolutionen) blev ett ökänt fängelse.

Förr var Ljubjanka ett tillhåll för handelsfolk, vilkas förhärskande intresse var de åtta eller tio procenten. Det är en himmelsvid skillnad mellan åtta och tio procent- åtta betyder välstånd, tio- relativ rikedom. Men allt detta var nu förbi. De nya människorna sågo inte långt in i framtiden, de visste att livet bara var säkert den dag som var, att till och med hundra procent var en bagatell och att antingen hela världen var deras eller att ett nesligt slut väntade dem nästa dag." (s. 286 "Den tysta gatan" av Michail Osorgin).

Jag har läst "Breven från Gulag " av Orlando Figes- en berättelse om överlevnad och kärlek. Boken finns i pocketutgåva (Historiska media, översättning: Claes Göran Green).

 Lev och Svetlana var bara tonåringar när de träffades första gången- det blev inte kärlek vid första ögonkastet men känslorna växte långsamt och säkert. De hade oturen att vara unga i en ond tid. Först kom kriget och Lev fick ge sig iväg som soldat för att försvara landet. Han hamnade så småningom i tysk fångenskap och när kriget var slut anklagades han för att ha varit spion åt tyskarna. Straffet blev förvisning till Sibirien. Svetlana hade överlevt kriget hon också och  Lev lyckades som genom ett under återknyta kontakten med henne. I nära tio år växlade de brev och Svetlana lyckades också komma på besök ett par gånger.

Orlando Figes har behandlat det stora källmaterial han fått (tre resväskor fyllda av brev) med mycket varsam och respektfull hand. Fram på sidorna växer en historia om två liv som helt måste sakna motstycke. Genom helveteskval och elände går färden för att till slut i alla fall hamna i en lugnare och mera "normal" verklighet. Styrka, uthållighet och ett oändligt hopp om bättre tider- jag kan inte annat än bli stum inför hur människor lyckas uthärda de svåraste av prövningar.

I min hylla har jag redan ett par böcker av Orlando Figes och just nu har jag hans bok om den ryska revolutionen (A People's Tragedy: A History of the Russian Revolution) på mitt läsbord.

Inga kommentarer: