torsdag 21 maj 2020

Historier om blommor

Marlboro, Vermont. Tasha Tudors hemtrakter.

En gång för många år sedan nu fick jag en bok av min svärfar, en bok som möjligen var tänkt som inspiration till en ny hobby men också, givetvis, ”til lyst”. Boken var ” Tasha Tudors trädgård” och den berättade om Tashas hårda men givande arbete för att få en trädgård utöver det vanliga. Jag minns bilder på tulpaner i alla regnbågens färger och på oväntade växtplatser. Denna lilla tunna kvinna levde för sin trädgård och för att berätta om blommor i ord och bild. Jag tänker att just Vermont var en väldigt lämpad plats för henne att bo- en av New Englands mest natursköna stater. Någon Tasha Tudor blir jag aldrig- fingrarna har inte blivit gröna än och det lider mot aftonen, men drömma kan man och läsa... Jag hittade Sanna Töringes ” Historien om blommor” som tar läsaren med på en fördjupad resa in i blommornas värld. Harriet Hjorth skrev om vilda blommor men Sanna Töringe håller sig till de odlade varianterna ( som så klart växer vilt i andra länder). Hon blandar berättelser om blommor i konsten, myterna, trädgårdshistorien och litteraturen. En del praktiska tips delas också ut. Allt är skrivet i kronologisk årstidsordning. I kapitlet ” Blomman från paradiset” handlar det om snöklockan eller klosterliljan, en växt som har odlats sedan medeltiden och ofta då i klosterträdgårdarna- i Vadstena kan man se den växa hos Birgittasystrarna.
I Danmark kallas blomman för Dorothealilja och det händer ibland att den blommar på den heliga Dorotheas dag den sjätte februari. Tyvärr växer snöklockan dåligt i den magra jord som omger mig så jag får avnjuta den på bild i stället.

Sankta Dorothea - av Lucas Cranach den äldre.

4 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för att du berättar så intressant om de i sin tur lockande böckerna, och med så välvalda illustrationer. Själv saknar jag också gröna fingrar men är tacksam att blommor finns, och har tagit till att gynna min lokala blomsterhandlare mer på sista tiden och så fått extra skönhet i hemmakontoret.

Ingrid sa...

Tack för de vänliga orden, Jenny. Blommor kan inte heller jag få nog av.

Hanneles bokparadis sa...

Tassa Tudors vackra böcker har jag, tror även en kokbok.

Ingrid sa...

Hannele: Tasha T:s trädgård var verkligen enastående i sitt slag.