söndag 2 december 2018

Från ett magasin i Malmö


John Galsworthy fick Nobelpriset i litteratur år 1932 för det stora verket ”Forsytesagan” strax därefter drabbades han av en svår sjukdom som tog hans liv (1933). Så gick det som det så ofta gör- en död författare faller gärna i glömska. Galsworthys böcker försvann från bokhandelsdiskarna och det var först lite över trettio år senare som han fick en renässans. Min generation ( och den föregående) satt bänkade framför TV-apparaterna när de 36 avsnitten av ”Forsytesagan” spelades upp. ”Du får ringa senare för nu ser jag på Forsyyyytesagan”, sa min farmor, märkbart irriterad när väninnan (som inte hade TV) hörde av sig mitt i en av Soames och Irenes uppgörelser. Sedan diskuterades det hejvilt om alla huvudrollerna och om man var för eller emot Soames/Irene. Jag köpte så klart alla böckerna om familjen Forsyte så småningom och de finns fortfarande i hyllan, väl lästa och något luggslitna. Galsworthy var produktiv som författare men skam till sägandes har jag inte läst något annat av honom. För ett tag sedan fick jag upp ögonen för den roman som anses vara föregångaren till Forsytesagan - ”Familjen Freeland”. Boken är svår att få tag på i pappersform ( den finns dock i eboksversion på ”Gutenberg”) men Malmö Stadsbibliotek har fått gräva i sina magasin och vips- nu ligger berättelsen om bröderna Freeland och deras familjer på mitt läsbord.
Det är alltid lika spännande att öppna en gammal bok. Vem har gett ut? Vem har översatt? Hur många har lånat? (Etc.) Jag noterar genast att boken lånats flitigt just i samband med TV-serien om Forsytarna.

Det ska bli spännande att få följa the Freelands under helgerna.

2 kommentarer:

Bastets Spinneri sa...

Ja, det finns många bra författare och verk som oförtjänt har blivit bortglömda (sen finns det också de som tiden obönhörligen sprungit ifrån och kanske inte behöver grävas fram igen). För ett tag sedan tog jag hand om mina föräldrars bokbestånd när mamma flyttade in på vårdhem. Där finns en hel del spännande alster som jag ser fram emot att (med tiden) få undersöka närmare.

Ingrid sa...

Bastets spinneri: Du har ett trevligt arbete framför dig- och det gäller att gå långsamt fram.