söndag 29 juni 2014

Då färgfotografen kom till Ystad


Jag kom inte tomhänt ut ur bokhandeln i Ystad. Jag tycker om att leta bland hyllorna efter "lokal litteratur" och min blick fastnade på en nätt bok med ett antal fina färgfoton från ett Ystad av år 1928.


Färgfoton? Jo, minsann. Tekniken var inte obekant på 1920-talet för redan år 1893 hade de båda franska bröderna Auguste och Louis Lumière (på fotot ovan) kommit fram till en avgörande grundmetod för att framställa färgbilder. Patentet kom år 1904 och kom att bli lika viktig som deras uppfinning av kinematografen. Jag läser vidare i boken:

"Metoden gick ut på att man preparerade en glasskiva med potatisstärkelsekorn av några tusendels millimeters storlek som i tre lika delar färgats in i rött respektive grönt och blåviolett. Kornen pressades till färgfilter vilka fördelades på en klibbig glasskiva så noga att de vidrörde varandra utan att ligga ovanpå. Mellanrummen fylldes med koldamm innan ytan ströks över med en tunn fernissa. Över fernissan gjöts slutligen en hinna av bromsilvergelatin." Den så kallade "autokromen" hade skapats.

Fotona i boken om Ystad är tagna av amatörfotografen Gustaf W:son Cronquist (1878-1967). Man bjuds på en resumé av Cronquists liv som fotograf (spännande nog) och så kommer vi till den 12 juli år 1928- en vacker sommardag och fotografen beger sig ut på vandring i Ystad. Han börjar vid hotell Saltsjöbaden (där han troligtvis övernattat) och man kan se att det fläktar lite för talldungen i förgrunden av fotot har blivit suddig på grund av den långa exponeringstiden. Dagen blir behagligt mild (21 grader) och turen går genom hela det centrala Ystad och avslutas vid Regementet. (Södra Skånska Infanteriet (I 7)och jag blir lätt nostalgisk för här gjorde min far sin rekryt bara några år senare). Femton foton får man njuta av i boken och de är alla försedda med intressanta och lärorika kommentarer.


Ett exempel på tidig färgfotografering (1910) platsen är Stockholm .

Då färgfotografen kom till Ystad är utgiven av Kulturnämnden i Ystad (1997).

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

jag är också lokalpatriot

Ingrid sa...

Hannele: Det ska man vara.