söndag 14 juli 2013

De goda läsföresatsernas årstid - boktips från 1979


Jag hittade ett gammalt tidningsurklipp från (tror jag) år 1979. Det handlar om sommarläsning och Gunder Andersson tipsar om "nya frestelser från kunskapens träd".

De två bästa sommarromanerna det året enligt Gunder Andersson var Graham Greene's "Ett slagfält" och Isaac Bashevis Singers "Ung man söker kärleken".

Moderna svenska klassiker som man kanske kan tänka sig är:

Martin Kochs "Timmerdalen" som handlar om Sundsvallsstrejken och Jan Fridegårds "Lars Hård" (jag tror att en del böcker av Fridegård finns i e-boksformat numera).

Vill man läsa mera modernt (läs 1970-tal) rekommenderar Gunder Andersson Paradisets döttrar av Anna Westberg (och den boken minns jag faktiskt- kvinnor i ett brukssamhälle under 1940-1960-tal och inte särskilt idylliskt.)

André Brinks "Rykten om regn" var mycket i ropet under den här tiden - och den förtjänar odödlighet, tycker jag. En obehaglig bok som ger en intensiv skildring av apardheidsamhället.

Edvard Hoem är en norsk författare och under 1970-talet var han aktuell med "Kärlekens färjturer"- en roman om ett fiskeläger på Västlandet.


Vy från Visingsö (lånat foto).

Vättern är en farlig sjö. Här kan det blåsa upp till storm på ett ögonblick och många är det som har drunknat här. Även konstnären och författaren Folke Dahlberg (1912-1966) miste livet i Vättern. Han lämnade dock efter sig ett stort arv av böcker om trakterna kring denna mytiska och mystiska sjö. År 1979 hade man gett ut fyra av Dahlbergs böcker på nytt: Vättern/ Leva vid Vättern/ Tiveden/ och Göta Kanal (W & W förlag).  Samtliga finns fortfarande att köpa via t ex Folke Dahlberg Sällskapet  Jag citerar Gunder Andersson:

"Vardagssysslor, historiska begivenheter, märkliga och banala människoöden och naturens kraftutveckling smälter samman på ett utsökt sätt. Man är aldrig trygg i Folke Dahlbergs böcker. Mitt i det skenbart enkla och alldeles vardagliga sticker det magiska och mytiska upp huvudet. Vättar och svartalvar lurar i buskage och vassruggar, sjöfrun smyger fram ur dimman över vattnet, naturen är alltid redo att slå tillbaka mot dem som gjort människans behov till alltings mått."

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

flera bekanta

Anonym sa...

Jag läsde två böcker av Isaac Bashevis Singer (underbart, bra för att föreläsa) - men svenska 1979-moderna klassiker är " flera obekanta" :) för mig.

"Gerugte van reën / Rumours of Rain" av André Brink finns inte på tyska. Jag läsde att Brink skriver afrikaansk och engelsk, så han är författare och översättare, det är samma sak för honom.

Och jag vill läsa mer om Vättern! - jag känner bara Vännern (lite).

Kurt sa...

Söker man efter André Brinks "Rykten om regn" så finner man en länk till http://varldslitteratur.se som tipsar om många intressanta författare, inte minst deras kartor och listor med författare från olika länder är bra.

Ingrid sa...

Hannele: Både du och jag var med på den tiden :-)

Klemperer: Tänk att Rumours of Rain inte finns på tyska. Så synd. Vänern är stor och vacker som sjö men Vättern har mystiken som Vänern saknar. Vättern är djup och säkert rätt så kall att bada i.

Kurt: Ett viktigt tips. Världslitteratur.se hette tidigare Macondo- en mycket bra webb-sida där man kan hitta många intressanta författare.