fredag 30 april 2010

Malmö stadsbibliotek åter på tapeten


"Personalen fattar trögt och långsamt" - ordvalet är mitt men det är väl så det menas om jag kan utläsa artiklarna (i Sydsvenskan) korrekt. Det verkar i vilket fall som helst som att Malmö stadsbibliotek är en mindre lustig arbetsplats att behöva vistas på.

-

Malmö stadsbibliotek... ack ja. Förra året gallrade man ut böcker hejvilt- böcker som bland annat omvandlades till toapapper. "Ut med böckerna och in med författarna. " Det var mottot. Vad blir det härnäst undrar man. Jag kan inte påstå att jag ser framtiden an med tillförsikt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Ingrid.
Det som händer i Malmö är så sorgligt.
Bloggaren "Bernur" har också berättat om allt det trista som händer på biblioteket i Jönköping. Varför?
Är det bara besöksstatistik som intresserar ledningen?

På Malmö stadsbibliotek ordnar man stora författarjippon, ofta sponsrade av respektive förlag.
När en spirituell kändisförfattare då står på scenen, så blir det naturligtvis intressant.
Och till kändisar finns det alltid publik.(Men de kan också uppträda på andra ställen än bibliotek och dra folk.)

Och då glöms det lätt bort vilket pris (i form av bortslängd fack- och skönlitteratur, icke-glamourösa författarbesök, ledsna bibliotekarier, ledsna låntagare)
som har fått betalas för detta ....
Skönt att Sydsvenskan skriver!
Och du.

lena kjersén edman

Ingrid sa...

Tack Lena- det som händer på Malmö stadsbibliotket är verkligen sorgligt- och jag har läst Bernurs blogg där han skriver om Jönköpings bibliotek som tydligen vill vandra samma väg. Beklämmande, är ordet. Ja, kändisar drar alltid publik- får alltid uppmärksamhet -på bekostnad av alla de goda författare som kanske fick sina böcker utslängda och/eller inte lånade/lästa. Jag har växt upp med biblioteket som folkbildare och är mycket bekymrad över utvecklingen.