söndag 21 februari 2021

På vandring med Henry David Thoreau

 

Provincetown, Cape Cod, Massachusetts.

År 1849 lämnade författaren Henry David Thoreau tillfälligt sitt hem i Concord och begav sig ut på vandring runt Cape Cod. Möten med människor och natur blev så småningom till en bok och jag har precis läst en svensk utgåva från 2015.

Cape Cod är namnet på den metkrokslika udden som utgör ” slutänden” på delstaten Massachusetts. Idag är Cape Cod en turistmagnet med vita sandstränder och havet ständigt närvarande. När Thoreau gjorde sin utflykt rådde ännu stillhet och lugn här. Fisket var huvudnäring och framför allt torsk och skaldjur stod i fokus. Boken är indelad i flera kapitel och två av dem handlar om Provincetown- den allra yttersta spetsen på metkroken. En enda gata och massor av omgivande sanddyner- så beskriver Thoreau den lilla staden. Den mest marina stad han varit i - men redan då började den utvecklas och växa. Idag är Provincetown ett stort och livligt besöksmål, fyllt av konstgallerier och små caféer. En ” oamerikansk” bit av USA. 

Thoreau skriver också om mötet med den gamle ostronfiskaren, en man som en gång såg George Washington rida genom Boston. Fyren, Highland Lighthouse, tillägnas ett kapitel men genom allt strömmar också den unika naturen med en stor artrikedom. Thoreau iakttar och antecknar flitigt.

”Här finns källornas källa och vattenfallens vattenfall. En storm på hösten eller vintern- det är då man ska fara hit med en fyr eller fiskarstuga som det riktiga hotellet. Där kan man stå och känna hela Amerika bakom sig”. 

( översättning: Gustav Sandgren).

En dag som denna, i gråkalla februari, kan jag längta våldsamt efter ljuset på Cape Cod.


Inga kommentarer: