onsdag 17 februari 2021

Den vassa eggen och lite till

 


Utgåvan är från 1946 - lite lagom sliten och noggrant läst för den ingick i kurslitteraturen för engelska språket en gång för länge sedan nu. Hon som studerade gick tragiskt bort i den polioepidemi som drabbade Sverige på 1950-talet. Gunnel ( för så hette hon) hann överlämna en del av sina böcker till min mor och nu vårdar jag den här klassikern ömt. 

Somerset Maugham har ett speciellt och mycket personligt sätt att skriva och ofta är han själv med i handlingen - han styr och leder framåt ganska handgripligen. Här låter han dock ljuset främst falla på Larry Darrell och hans sökande efter mening i livet. Det blir en lång och vindlande resa genom både tid och rum och de övriga karaktärer som avporträtteras ger stark färg åt handlingen. Maugham kan vara mycket bitsk emellanåt och han avslöjar lögner och hyckleri utan omsvep. Den röda tråden är kärleksförhållandet mellan Larry och Isabel. Kärlek med förhinder och kryddad med svek, list och ond, bråd död. 

” Den vassa eggen” var en mycket givande läsupplevelse som fick mig att skaffa ytterligare två romaner av Maugham ( ” The Painted Veil” och ”Cakes and Ale”). Två novellsamlingar finns sedan gammalt i min bokhylla. 

Inga kommentarer: