måndag 23 november 2020

Till Sibirien

 

Blakistons fiskuv. Foto: Tokumi på Wikimedia Commons.

Så här års väller listorna in, listor över det gångna årets ” bästa böcker”. Nyfikenheten tog överhanden och så ögnade jag igenom ett par av dessa sammanställningar. Jag kan tycka att mycket är variationer på samma tema och lite besviken blev jag över ensidigheten- men- det finns så klart det som sticker ut och som får läslusten att öka. Två böcker som har Sibirien som nedslagsplats blev mitt val. Sibirien är stort, oländigt och också mycket utmanande att vistas i och då känns det praktiskt att kunna resa bokledes och bekvämt tillbakalutad i soffan eller läsfåtöljen. 

Jonathan Slaght for till de oländiga trakterna runt Primorskij kraj i östra Sibirien för att leta efter den utrotningshotade Blakistons fiskuv, en fågel som Slaght har satt i sitt sinne att försöka hjälpa och bevara. Boken är en resa i både tid och rum, som jag förstår, och den här berättelsen bara måste jag läsa.

Kejsarinnan Anna regerade över Ryssland i mitten av 1700-talet och år 1739 ”beställde” hon en forsknings/upptäcktsresa till Sibirien, en resa som kom att ledas av Georg Wilhelm Steller och som omgavs av stort hemlighetsmakeri. Allt skulle noteras och kartläggas och Steller förde noggranna anteckningar under resan som gick från Irkutsk till Kamtjatka. ” The Great Northern Expedition” skrevs sen in i glömmeboken och först många år senare gick det att få ta del av Stellers dagböcker. Nu finns delar av dem i engelsk översättning ” Eastbound Through Siberia” - observations from the Great Northern Expedition”. Utgivare:Indiana University Press.


Inga kommentarer: