fredag 23 oktober 2020

Där låg ett bibliotek

 

Gammalt och uttjänt kan vara mycket vackert.

Jag fortsätter min läsning av Werner Aspenströms essäer och artiklar. Från år 1986 härrör ” Där låg ett bibliotek” och över trettio år senare är detta en högaktuell inlaga- tyvärr, måste man säga. Aspenström varnar för effekterna av både biblioteksnedläggelser och ovarsamma utgallringar. ” Inom en inte avlägsen framtid skall vi befrias från ansträngningen att uppsöka ett bibliotek eller en bokhandel och att vända på boksidor, vi kan sitta hemma och spela på vår hemdator”. Aspenström beskriver biblioteken inte bara som kulturella serviceinrättningar utan också som hittegodsmagasin, en nog så viktig del av det hela. Det är precis så det kan fungera- man går där och söker efter något speciellt och så dras blickarna till något annat och för att citera författaren” naturvetaren fastnar vid humanistens hylla och vice versa.” 

Så till de sanslösa utgallringarna. Här påpekar Aspenström vikten av att sortimentet inte är alltför snävt anpassat till aktuella behov och trender. Det finns en fara i att låta utlåningssiffrorna styra. ” Man tillhandahåller vad folk vill ha? Nej, man ger folk vad folk nyligen ville ha, man befäster en smak. Det är inte demokrati, det är statistiktyranni.” Som ett exempel nämns utgallringen av ” Skogsliv vid Walden” .

Ja, klassiker lever ett farligt liv i dessa tider och det blir svårare med fjärrlånen också. Böcker slängs och de få exemplar som återstår vill man inte alltid låna ut. ” Läsning på plats” är det som gäller och det medför så klart vissa svårigheter. Jag konstaterar att Werner Aspenström var en vis man och framtiden kunde han förutspå.

Inga kommentarer: