torsdag 2 november 2017

All gone into the world of light

Vid nekropolen i Avocourt nära Verdun (lånat foto).

I  "Le dépaysement- Voyages en France" skriver Jean-Christophe Bailly om resor han gjort till olika delar och platser i Frankrike. Bailly är kulturhistoriker och han går djupt ner i tidslagren. Jag stannade till extra länge i kapitlet om Avocourt och Verdun och här är historien fylld av tragedi och meningslösa offer på krigets altare.  Bailly inleder med att berätta om den engelska kulturhistorikern Frances Yates, som miste sin ende bror år 1915 -  i det krig som skulle bli det allra sista (the war to end all wars).

Frances Yates hade jag inte hört talas om och så väcktes min nyfikenhet. Yates levde mellan 1899 och 1981 och hon fick kämpa för sin utbildning. Så småningom kom hon att bli något av en expert på framför allt renässansens idéhistoria. Mest känd blev hon nog för sin bok om Giodano Bruno (Bruno brändes på bål för kätteri i Rom i februari år 1600.) I Yates produktion finns också ett stort verk om de kända Valoisgobelängerna från cirka 1580.


Gobelängerna ägdes en gång av Katarina av Medici och idag finns de i Florens (dock inte till allmänt beskådande). Yates hann också med att skriva en kort självbiografi och det är den som gett Bailly en del av inspirationen till kapitlet om Avocourt och Verdun. Rubrikens rader är hämtade från dikten "They are all gone into the world of light" av Henry Vaughan (1621-1695).

They are all gone into the world of light! 
  And I alone sit ling'ring here; 
Their very memory is fair and bright, 
    And my sad thoughts doth clear.---


Inga kommentarer: