onsdag 31 december 2008

Gott Nytt År

Eftersom jag är mycket ny i blogg-världen har jag inte mycket att sammanfatta för år 2008- hoppas på ett " bokligt fylligare" 2009.

Jag läser just nu med fortsatt stor förtjusning Abraham Yehoshuas "Den befriade bruden"- hejdlöst rolig i vissa avsnitt (ett av dem är en scen där Jochanan (huvudpersonen) mer eller mindre tvingas följa med sin svägerska att inhandla kläder inför ett bröllop- jag skrattade så jag grät...)- annars får jag hålla med Mats Gellerfelt om att boken är "vacker och lärorik"- jag återkommer med flera kommentarer!

För år 2009.... jag hoppas plocka ut godbitar ur min mammas bokhylla- en del intressanta kvinnliga författare (Klara Johansson, Elin Wägner och Stina Aronsson t ex).

Jag blev mycket gripen av Peter Englunds bok om första världskriget "Stridens skönhet och sorg"- nu vill jag läsa om Turkiet och har hittat en pocketbok av Ingmar Karlsson "Europa och turken"- jag tycker att jag vet alldeles för lite om Balkanstaterna och just Turkiet . I min "oläst-hylla" hittade jag också "Black Lamb and Grey Falcon" -a journey through Yugoslavia- av Rebecca West. En veritabel tegelsten på väl över 1000 sidor- att avnjutas i långsamt mak. Rebecca skrev boken under 30-talet men boken torde fortfarande vara mycket aktuell.

Jag vill också få lite mera ordning på min blogg- med etiketter etc- det gör livet lite enklare om man kan vara ordingsam....

Än en gång- Ett riktigt Gott Nytt År till alla bokälskare (och alla andra också för den delen) från en kall, rimfrostig och mycket vacker "provins".

tisdag 30 december 2008

Ny bekantskap

Jag har hittat en för mig "ny" författare- Abraham B Yehoshua. Mycket spännande. Jag har precis lånat hem "Den befriade bruden" och har fattat stort tycke för den. (Och nu lägger jag igen Shantaram åt sidan ett tag- det går långsamt fram (men det går ändå fram etc...).

På min lista över beställda böcker från ortens bibliotek finns just nu:

Ståhlberg Norée, Britt, Dora Maar och Picasso
Shaffer, Mary Ann, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (tack till Martina (etthemutanböcker) och Lyran (lyransnoblesser) för inspirationen!

Roy, Anuradha, En karta över omöjlig längtan
Kullenberg, Annette, Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet
Höök, Marianne, Får man vara lite tilltalande i det här samhället

måndag 29 december 2008

Mest Fay Weldon

Fay Weldon's "The stepmother's Diary" har jag precis läst ut. Den var "Fay Weldonsk" inga överraskningar direkt. Lite extra piff på anrättningen är "dialogen" mellan Jungianskt och Freudianskt- intressant, tyckte i alla fall jag. Boken består av många lager men den röda tråden är "familjedysfunktionalitet" och "secrets and lies".



" I read my daughter's diaries the other day. Let me share with you. You may think you know pretty much what's going on in your own family. Believe me, you do not. You think truly dreadful things only happen in other countries, other cultures, far away: but they also happen in your own back yard, to the nicest people, and at the hands of others who believe that they too are perfectly sane and nice, the kind who sort the household waste and try to save Africa."



Jaget i boken är Emily som är mor till Sapfo (och det är Sapfos dagböcker som bildar stommen i boken) Alla tankar silas genom Emily - det hela blir till en både frustrerande och ofta ganska otäck berättelse.



Från Fay Weldon går jag nu över till "Shantaram"som har blivit lite av ett dåligt samvete för mig.

lördag 27 december 2008

Holidays....


Jag har precis läst ut Rafik Schamis "Kärlekens mörka sida". Helt klart en av de bästa böcker jag läst i år (den och Huset vid Moskén). "Kärlekens mörka sida" är en blandning av mycket- en syrisk Romeo och Julia, en släktkrönika, en bok om historiska skeden.... allt sammanvävt som den vackraste orientaliska matta. Boken går fram och tillbaka i tiden- och man fascineras- trollbinds.... ett utdrag: " Damaskus är inte någon stad, inte någon fläck på kartan, utan en saga som klär sig i hus och gator, historier, dofter och rykten."
Efter denna underbara bekantskap är det dags för Peter Englunds "Stridens skönhet och sorg" en bok som jag har sett mycket fram emot att läsa. Första Världskriget innebar enorma förändringar för Europa- och jag tror aldrig att världen blev densamma igen efter 1918. Det som tilltalar mig med den här boken är att den skildrar kriget ur den "lilla människans" perspektiv.

fredag 26 december 2008

Bok-julklappar




Hurra!! Jag har fått Peter Englunds "Stridens hetta och skönhet"- den har jag riktigt längtat efter. Peter Englund skriver alltid så bra och han har koll på sina källor också. Inget slarvigt hoprafsat här inte. Jag tycker också att det ska bli intressant att läsa Fay Weldons senaste- "The Stepmother's Diary" (som kom in ett annat paket). Jag har boken om "Hondjävulen" i gott minne och den var sannerligen mycket läsvärd. Tomten har verkligen varit snäll mot mig i år.
Just nu är jag helt fördjupad i Rafik Schamis "Kärlekens Mörka Sida"- det är en bok som jag inte vill slarva igenom utan njuta varje sida av. Den är förtrollande.
Frosten har pudrat ett tunt vitt täcke över omgivningarna- och det ser genast lite mera vinterlikt ut. I kväll blir det eldning i den öppna spisen med knastertorr furuved (inte den bästa veden så klart men man tager vad man haver).

onsdag 24 december 2008

God Jul!!!

Kalkonen är i ugnen, glöggen är på uppvärmning och nu är det snart dags att sitta ner och låta julefriden sänka sig över huset.

Här är barndomen tillbaka.
Här är allting nu som förr.
Genom rummens tystnad
spraka
brasor bakom stängda galler,
Öppnar jag en dörr,
ser jag snön, som faller,
tyst och lätt och len,
I en morgonmånes ljusa,
andelika sken.
Glömda strängar börja
brusa.......

från "Julaftonsmorgon" av Gunnar Mascoll Silfverstolpe

tisdag 23 december 2008

Piet Hein


Det finns ingen annan som så kort och koncist kan "slå huvudet på spiken". När det går mot slutet av året dyker det upp extra många funderingar och tankar. Här kommer en av mina favoriter från

Piet Heins "Husk at leve- udvalgte digte och gruk"


Det meget og det lidt

om at nå


Ald det meget ingen når

gråner mange menskers hår,

Glaed dig alt hvad du formår

over alt det lidt du når.


måndag 22 december 2008

datorer och Rolf Jacobsens poesi

Neej.... vän med datorer är jag inte (eller snarare så är det väl så att de inte är vänner med mig) . Nu har jag kämpat i en timma med att försöka få till högerkanten- nu får det räcka för idag.

Hunsdjuret "fastnade" längst ner men det får vara det också. S-t la même....

Här en bit ur en diktsamling "The roads have come to an end now" av Rolf Jacobsen (översättningen är gjord av Robert Bly- jag har tyvärr inte det norska originalet)

(del av Night Music)

... There's a calm light around old trees,
They let the wind flow through their leaves
and the stars pass high over their crowns
in majestic procession.

Mycket vackert.....

onsdag 17 december 2008

Ingen snö i sikte

Så här ska julen se ut! För övrigt är sillen inhandlad, kalkonen är på gång och lite köttbullar ska det väl bli också. Husdjuret ser även han fram emot julmiddagen
kalkon tillhör en sällsynt men "special-delikatess". Mums!

Högen av olästa böcker börjar bli stor nu- Shantaram kommer att hålla mig sysselsatt länge -


Huset vid moskén är snart färdigläst- en underbar bok!!

tisdag 16 december 2008

Bokligt Husapotek


Det tycker jag är en bra idé. (tack till Hermia says och Holly Hock). I mitt bokapotek, som jag har på en liten vit hylla invid sängen finns:
Tranströmers samlade dikter,
Leaves of Grass av Walt Whitman,
Gift from the Sea av Anne Morrow Lindbergh,
On the Road av Jack Kerouac
The Moon and the Sixpence av W Somerset Maugham
The Book of Chuang Tzu
Letters to a young Poet av RM Rilke och
Women who run with the Wolves av Clarissa Pinkola Estes
Det finns plats för flera- men just nu känns de här böckerna extra viktiga för mig.
Jag läser fortfarande "Huset vid moskén" och det är en mycket fängslande (den har lite av "tusen och en natt" över sig... )bok. Mera om den när jag kommit till sidan 363 (som är den sista).

måndag 15 december 2008

Huset vid moskén

Den här boken fångade mitt öga idag när jag var nere på ortens jättefina lilla bibliotek. Nu ligger den i min hög av "julböcker". Jag blir så glad när jag hittar något som är lite "annorlunda". För mig blir detta ett möte med Iran- "past and present". Visst är väl inledningen fin...." Det var en gång ett hus, ett gammalt hus, som hette "huset vid moskén". Huset var stort, med trettiofem rum. I århundraden hade där bott familjer ur samma släkt och tjänat moskén."

söndag 14 december 2008

Introducing "Husdjuret"


Visst är han söt.... men nu är han äldre och större och framför allt starkare. Intressen: trädgårdsskötsel, kattjakt (förbjudet men förbjuden frukt är god ...), mat, mera mat, leka och busa. Tycker inte om: svarta sura labradortanter (usch och fy) och smällare och fyrverkerier (nyår är verkligen ingen höjdare för en känslig vovve).
Jag- (Ingrid alltså)- har börjat att bläddra i "Shantaram"- skrämmande tjock bok... jag är alltid lite misstänksam mot s k tegelstenar- men jag ska försöka att ta mig i kragen och inte tröttna på halva vägen som jag gör ibland.

lördag 13 december 2008

Luciamorgon




Luciamorgon........ amaryllisen blommar, (ja, lite tidigt men det är helt OK), hyacinterna doftar, ljusen är tända och....


nu kommer snart tomten och....



jag längtar efter mitt beställda bokpaket från Amazon- kunde inte motstå frestelsen att beställa Fay Weldon's senaste, "A Stepmother's Diary" och så vill jag gärna läsa Roger Deakin's "Notes from Walnut Tree Farm".

"For the last six years of his life, Roger Deakin kept notebooks in which he wrote his daily thoughts, impressions, feelings and observations. Discursive, personal and often impassioned, they reveal the way he saw the world, whether it be observing the teeming ecosystem that was Walnut Tree Farm, thinking about the wider environment, walking in his fields, on Mellis Common or on his travels at home, or contemplating his past and his present life. " (utdrag från Amazon)





fredag 12 december 2008

En spännande berättelse

Jag förstår att Hillary Jordan vunnit pris för den här boken. Handlingen i kort: Laura, som är van vid stadsliv tvingas mer eller mindre mot sin vilja att flytta med sin make Henry till en
bomullsfarm i Mississippideltat. Året är 1946 och skuggorna över "The Deep South" är långa och mycket mörka. Farmen är förfallen och omodern. Till råga på allt flyttar också
Lauras rasistiske svärfar med familjen. Till persongalleriet fogas även Henrys bror Jamie och Ronsel Jackson- son till en svart familj som är "sharecroppers" och bor på farmen. Ronsel är hjälte från andra världskriget- men Mississippi har inte ändrats under de år han varit i Europa. De här personerna blir mycket inblandade i varandra och spänningen stiger med var sida. Hilary Jordan är en fantastisk berättare- den här boken hade jag svårt att släppa ifrån mig. (Den finns ännu inte i svensk översättning.)

Utdrag från boken: " This is the loins of the land. This lush expanse between two rivers, formed fifteen thousand years ago when the glaciers melted, swelling the Mississippi and its tributaries until they overflowed, drowning half the continent. When the waters receded, settling back into their ancient channels, they brought a rick gift of alluvium stolen from the lands they'd covered. Brought it here, to the Delta, and cast it over the river valleys, layer upon sweet black layer".

Önskelista

Den börjar bli lång.... och mest fylld av boktitlar så klart...... Där finns
Anette Kullenbergs bok om Marianne Höök, Peter Englunds "Stridens skönhet och sorg"
Jennie Dielemans "Välkommen till paradiset" (den blir min "feel bad-bok" i listan),
Per Olov Enquists senaste "Ett annat liv" finns så klart med också- fast jag får nog vänta ut min tur på biblioteket (jag har nummer 20 i kön).

Jag hoppas att jag får lite scrapbook- material också och ett eller annat garnnystan så att jag kan sticka knalliga sockar - det behövs färg när vädret är grått och kulet. I den här delen av landet blir det sällan någon vit vinter att tala om. Får vi snö får vi ofta blåst också- ingen bra kombination. Igensnöade vägar och "fyk" som vi säger här nere i södern.

torsdag 11 december 2008


Microtopos- Cat citizen of the US of A och speciell snuttekatt.
Från Carola Hanssons bok "Den älskvärde" : "Time present and time past, are both perhaps present in time future."

"... down the passage which we did not take, towards the door we never opened."

Boken bekskriver sökandet efter en far- vem han var- och hur han var. Det blir en färd genom många labyrinter. Lite grann som att öppna Pandoras box, tycker jag. Min egen reflektion är att det kan vara förenat med risker att leta efter sanningar. Är man beredd att ta konsekvensen? Hur hanterar man det man hittat? Boken väcker många tankar och jag tycker helt klart att den är läsvärd.

tisdag 9 december 2008


Dagens bok-bit

- tar jag från Hotakainens "Isakskatedralen"- en bok som jag inte riktigt uppskattade- med undantag av detta utdrag.

"Ryssland är nu en fungerande marknadsekonomi, på tio år har samhällssystemet blivit ett annat. Så det behöver bara dyka upp ett par färgglada kiosker i gathörnet och några västbilar i körbanan och de skriver att kommunismen är död. De dödförklarar en som ligger och rosslar. De jublar runt omkring eländet men ingen tänker på att kontrollera pulsen. De skriver om de nya affärslokalerna längs Nevskij Prospekt, om Palatsen som Putin har polerat upp, om restaurerade kyrkor och den nya Ladogajärnvägen. De räknar alla Audi, Mercedes och BMW, och med gälla utrop antecknar de varenda modeboutique och vartenda kafé på Nevskij Prospekt. De är uppblåsta parasiter som Putin slänger godbitar åt. Med den lystna munnen på vid gavel sväljer de allt de matas med. Deras slutsatser är sidenband som de väver till ett tyg att lägga över hela staden. Mitt Leningrad är inte deras Petersburg"

måndag 8 december 2008

söndag 7 december 2008

Rolig bekantskap!

Ett gott skratt förlänger livet- jag känner mig som ung på nytt efter att ha läst Erlend Loes "Naiv.Super."- Jättebra! Den påminner mig en hel del om Salingers "Räddaren i Nöden".

Bästa inledningen

Apropå "Bokhoras" fredagsfråga om den bästa inledningen... här är en som är alldeles fantastisk-

"It was the best of times, it was the worst of times; it was the age of wisdom, it was the age of foolishness; it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity; it was the season of Light, it was the season of Darkness; it was the spring of hope, it was the winter of despair; we had everything before us, we had nothing before us; we were all going directly to Heaven, we were all going the other way."

Tagen från Charles Dickens " Två städer"

Japansk skräck

"Fri" motsvarade förväntningarna- den var en mycket underhållande (trots en del ganska äckliga beskrivningar). Snabb handling - det var inte lätt att släppa ifrån sig den här boken! Även om kvinnoporträtten kanske inte är så djupa så får man många inblickar i hur livet kan gestalta sig i en grå och hård vardag- speciellt då för ensamstående kvinnor.

fredag 5 december 2008

Vad jag läser just nu

Har just lånat hem denna japanska thriller. Jag brukar inte så ofta läsa just thrillers men tyckte att den här boken verkade intressant. Den handlar (enligt omslaget) om fyra deltidsarbetande kvinnor vid en fabrik i en förort till Tokyo. En av kvinnorna har en ganska vidrig make och hon tappar tålamodet med honom och slår ihjäl honom. Arbetskamraterna hjälper henne att bli av med kroppen - men någon ser dem och så blir livet mycket komplicerat för de fyra.....

Här kommer mina första vingliga steg i blog-världen.... känns säkrast att börja med bokenkäten som varit i gång ett tag... Here goes....



1.Den värsta läsupplevelse du haft



Absolut när jag (och de andra i klassen) tvingades att läsa Selma Lagerlöfs Jerusalem. Jag är säker på att Jerusalem kan vara en stor litterär upplevelse men det var inte kul att tvingas läsa den vid 15 års ålder.



2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?



Svårt att säga- men På Västfronten intet nytt av Remarque är definitivt en bok som har berört mig mycket. Ibsens en Folkefiende är en annan bok (eller kanske jag ska säga drama?) som jag ännu kan läsa och få "ilskerysningar" av.



3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?



Nja... inte direkt men kanske Maria Langs deckare. Speciellt de med många giftmord i. Cyankalium och arsenik i blandad röra ,usch.



4. Vad använder du som bokmärke?



Det mesta som finns i närheten och inte skadar boken. (Alltså inte rökt sill som jag hörde att någon hittat i en bok på Malmö stadsbibliotek)



5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...



Jag läser helst på morgonen men även en stund på kvällen.



6. Vad var den första bok du läste?



Hmm... svårt att komma ihåg- det var många år sedan. Tippar att det var någon bok om Familjen Hedenhös- eller Pelle Svanslös.



7. Vad är bättre, pocket eller inbudet?



Jag tycker om båda- inbundet gör sig förstås bäst i bokhyllorna.



8. Vilken bok läser du nu?



Natsuo Kirinos "Fri". Har bara kommit till sidan 25- men jag ser fram emot att fortsätta. Håller också på med LeClezios "Allt är Vind"- den tänker jag läsa i lite långsammare tempo.



9. Vilken sida är du på?



Se ovan.



10. Brukar du lämna kännetecken i dina böcker? (Klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom eller andra barbariska åtgärder?)



Nej, det försöker jag undvika.



11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?



Helt opåverkad är jag inte- men om det är en bok som jag verkligen har bestämt mig för att läsa spelar nog inte omslaget någon roll.



12. Sidantalet?



Ibland- jag är lite misstänksam mot enorma tegelstensromaner.



13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?



Nej.



14. Finns det någon bok du läst flera gånger?



Jadå, många.



15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?



En hel del skulle jag tro. (Böcker som fallit i skallen på mig från höga hyllplan t ex )



16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är en bok du inte gillar?



Jag ger bort böcker som jag inte gillar- oftast till Bibliotekets Vänner eller Lions.



17. Tar du med dig boken du läser på toa?



Nej.



18.Just det, läser du i badrummet?



Bara tidningar.



19.Har du något boksystem?Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?



Nej, i princip- men jag skriver ofta ner böcker som jag är intresserad av- både att köpa eller låna på biblioteket.