måndag 5 juni 2017

Stilla flyter Risle

Risle. Konstnär: Blanche Hoschedé Monet (1865-1947).

Jag befinner mig just nu i Normandie-  i tankarnas värld- för jag läser Philippe Delerms berättelser om vandringar och promenader han gjort i det vackra normandiska landskapet. Boken är fylld av foton från alla årstider. Philippe Delerm slog igenom rejält med "Den första klunken öl och andra små njutningar"(svensk översättning 1999) och så här tyckte jag efter läsningen:

"En helt underbar liten bok med ett innehåll av filosofiska funderingar och poetiskt formulerade tankar sorterade under ett antal olika rubriker som till exempel: Motorvägen, natt; Rulltrottoaren på Montparnassestationen; Blöta ner sina espadriljer och så Äppeldoft (det är därifrån jag har hämtat min egen rubrik)."

"Les chemins nous inventent" som jag har på mitt läsbord just nu, är skriven i samma anda. Kapitlen genomsyras av kärleken till det lilla, det som många bara passerar förbi utan att ens notera. Floden Risle är inget stort och mäktigt vattendrag men runt de här vattnen finns så otroligt mycket att upptäcka. Philippe Delerm gör sin Risle-utflykt i december och hänförs av naturen som går i rött och grått med en horisont som avtecknar sig i violetta toner. I luften hörs ett svagt sus av fallande löv och Delerm tänker sig att landskapet skulle passa bra i en bok av Beatrix Potter. Stigarna är som gjorda för små lätta tassar. 

Delerm skriver så levande, så måleriskt och hela tiden med syftningar till litteraturens värld.
"Les chemins nous inventent. Il faut laisser vivre les pas". Nog är det synd att en sådan här vacker bok inte blivit översatt till svenska.


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag var väldigt förtjust i Det hade regnat hela söndagen som jag läste för många år sedan

Ingrid sa...

Mes C: Den boken har jag inte läst! Tyvärr har den gallrats bort på mitt bibliotek men den går säkert att fjärrlåna. Det kommer jag att göra. Visst skriver Delerm trevligt!