onsdag 28 augusti 2013

En storsäljare från år 1946Chimamanda Ngozi Adichie räknar upp några afro-amerikanska författare (som jag tror att hon har inspirerats av) i sin bok "Americanah". Igår skrev jag lite om Gayl Jones och nu har turen kommit till Ann Petry (1908-1997).

Ann Petry gjorde sig ett stort namn år 1946 med "The Street" (som faktiskt också blev översatt till svenska "Gatan" år 1947). "Gatan" handlar om ghettot- och det är New York som har stått för inspirationen (Harlem). Boken sålde som smör i solsken när den kom ut och än i dag kommer nya utgåvor. I Sverige är den sedan länge bortglömd och svår att få tag på i översatt skick.

Ann Petry föddes och växte upp i Connecticut - hennes föräldrar var tämligen välbeställda och var innehavare av ett apotek. Apotekarbanan var precis vad dottern Ann också slog sig in på och det var först sedan hon gift sig i slutet av 1930-talet och flyttat till New York som hon började skriva. Det blev först en del tidningsartiklar men så kom den "litterära skrällen" med "The Street". Efter det kom flera romaner, barnböcker och så biografin över Harriet Tubman och den underjordiska järnvägen.

"The Street" är säkert tung att läsa men icke desto mindre känns den som en mycket angelägen bok.

Inga kommentarer: