söndag 2 juni 2013

En trio på gång- några kommande utgivningar


Magdalena Platzová är en tjeckisk författarinna som nu blir översatt till engelska med sin roman-biografi som handlar om en judisk konstnärinna, Berta Altmann, som växer upp i Wien och som tillsammans med sin make blir deporterad till Theresienstadt i december år 1942. I stället för att ge upp kämpar hon vidare och ser till att hjälpa barnen där att uttrycka sig kreativt - hon ger lektioner (i smyg) i teckning och andra tekniker. Så blir hennes man transporterad till Auschwitz i september år 1944 och Berta följer frivilligt med honom.

 Innan hon steg upp på tåget lämnade hon över två väskor innehållande nära 5 000 teckningar till en god vän. Två veckor senare mördades hon av nazisterna. Hennes man överlevde. Berta Altmann hette egentligen Friedl Dicker-Brandeis. Aaron's Leap har tidigare översatts till tyska.


Den amerikanska författarinnan Ann Patchett kommer ut med en självbiografisk bok och den ser jag fram emot att läsa. Jag tycker om det jag har läst av Patchett hittills- favoriten är nog "Truth & Beauty- a Friendship" som handlar om Patchetts vänskap med Lucy Grealy.


I Thomas van Essens fiktiva biografi handlar det om en av konsthistoriens verkliga giganter nämligen J. M. W. Turner. HÄR en länk till författarens hemsida där man kan läsa mera om boken.

En spännande läshöst väntar.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

inte läst... än

Ingrid sa...

Hannele: Jag väntar också på att läsa....