onsdag 8 maj 2013

Nyfiken på: Oek de Jong

 
 
Oek de Jong (f. 1952) är en nederländsk författare och några av hans böcker finns faktiskt översatta till svenska. "Fladdrande sommarklänningar" (1983, översatt av Per Holmer) och "En cirkel i gräset" (1987, översatt av Per Holmer). Nu har Oek de Jong kommit ut med en rejäl mastodont till roman- ett livsverk sägs det vara och det har tagit honom åtta år att skriva klart.
 
"En cirkel i gräset" har handlingen förlagd till Italien och tidpunkten är slutet av 1970-talet. En kärlekshistoria utspelar sig mot bakgrund av kidnappningen av Aldo Moro.
 
"Fladdrande sommarklänningar" (en bok jag känner att jag måste läsa) lär ha tagit den läsande världen med storm. Boken såldes i massor av exemplar - en roman om en ung mans väg till mognad.
 
"Pier en Oceaan" handlar om Nederländerna mellan 1944 och 1960-talet - platserna växlar mellan Amsterdam och den frisiska landsbygden- en berättelse om en familj så väl som en berättelse om ett land som är präglat av havet. Jag skulle gärna vilja läsa- om översättning kommer. Qui vivra verra.
 
 
 
 

Inga kommentarer: