tisdag 23 april 2013

På mitt läsbord


Roman, novell(er) och poesi- lagom blandat, tycker jag.

Gabriela Adamesteanu är en rumänsk författarinna som jag är nyfiken på- jag börjar med hennes "Wasted Morning" (för den finns i engelsk översättning) - en roman som täcker Rumänien och framför allt Bukarest under tiden 1914 och fram till mitten av 1980-talet. Huvudpersonen, Vica, beskrivs som en "Leopold Bloom i kjol".  (Boken kom ut ffg 1983).

Georg Heym (1887-1912) har jag skrivit mycket om här på min blogg. Han var en mycket lovande tysk poet, dramatiker och novellförfattare men han dog innan han fyllt 25 år. Ett tragiskt dödsfall, en drunkningsolycka i samband med skridskoåkning.

Novellsamlingen "Tjuven" finns också i svensk översättning (från 2007).


Ön Makronisos (lånat foto).

Den grekiske poeten Yannis Ritsos (1909-1990)  kastades i fängelse för sina åsikters skull. En del av tiden tvingades han "sitta av" på den oländiga ön Makronisos där den dåvarande grekiska regimen hade upprättat ett jättelikt fångläger. År 1949 (när Ritsos kom dit) vistades nära 20 000 män, kvinnor (och även barn) här. Makronisos var inte bara ett fängelseläger- det var också ett "omskolningsläger". Personer med misshagliga åsikter skulle 'uppfostras' och läras att 'tänka på annat sätt'. På Makronisis avrättade man fångar, man torterade dem och man drev dem in i vansinnets mörker. Arbetet bestod i att bära sten från en del av ön till en annan (och sedan tillbaka igen, meningslöst arbete och nedbrytande- vilket givetvis var avsikten.) Klimatet på ön Makronisos är också mycket strängare än på övriga öar i det Egeiska havet. Idag är ön obebodd och den är ett minnesmärke över en tid som vi inte ska glömma bort. Yannis Ritsos skrev en del av sin poetiska dagbok på den här ön.

At night those killed
gather together under the stones
with some notes in their cigarette packs
with some densely scribbled scraps of paper in their shoes
with some illicit stars in their eyes.
Above them the sky grows larger
grows larger and deeper
never tires.

(Tolkat av Karen Emmerich och Edmund Keeley).

2 kommentarer:

Linse Daugaard sa...

Du finder altid sådan nogle spændende forfattere. Godt du deler dine bogoplevelser med os andre :-)

Ingrid sa...

Tack ska du ha Linse!