måndag 11 februari 2013

Akutagawa-priset
För just den här romanen fick han inte det mycket åtrådda Akutagawapriset, Shusaku Endo,- men väl för romanen "White Person" och året var 1955.

Akutagawapriset är ett av de större litterära priserna i Japan och det har delats ut sedan 1935 med två års intervall- men man har två prisomgångar- en i januari och en i juli- ofta är det noveller som belönas. HÄR en lista på alla vinnarna och jag misstänker att den överväldigande majoriteten av verken inte blivit översatta till vare sig engelska eller svenska- men något kanske finns.

Jag fortsätter med min japanska läsning och just nu har jag alltså boken "Wonderful Fool" på läsbordet och den finns faktiskt  i svensk översättning också.

Dumboms resa : roman / Shusako Endo ; övers. av Maria Ortman

Endō, Shūsaku, 1923-1996. (författare)
Ortman, Maria, 1939- (översättare)

Endō, Shūsaku: Obaka san. (originaltitel)

ISBN 91-85590-41-X (inb)
1. uppl.
Bromma : Fripress, 1982
Svenska 270 s.


Författaren Akutagawa Ryunosuke (1892-1927) nr två från vänster. Det är till hans minne man har inrättat Akutagawapriset. Ryunosuke kallas för den japanske novellens fader så kanske inte så underligt då att detta pris ofta sätter just novellen i fokus. För den som tycker om film kan det vara värt att notera att Rashōmon (filmad av Akira Kurosawa) har skrivits av Ryunosuke.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

blir nyfiken

Ingrid sa...

Hannele: Det finns många titlar där...

Kurt sa...

Jag vet inte vad de har för publicistiska traditioner i Japan, men för detta pris så måste ju romanen/novellen vara publicerad i en tidning/tidskrift, och det kan ju begränsa något.

Ingrid sa...

Kurt: Säkert är det så.