söndag 15 januari 2012

Haiti 2: Jean-Euphèle Milcé

Jean-Euphèle Milcé är en Haitisk författare som numera lever och verkar i Schweiz. Han skriver på franska men en av hans romaner har blivit översatt till engelska "Alphabet of the Night".

Jag kan inte tänka mig ett bättre porträtt av landet Haiti- ett land så fyllt av misär och hopplöshet. Det är de sista dagarna av Duvalier-diktaturen- en judisk butiksägare, Jeremy Assaël, (född och uppväxt på Haiti) ser sin vän och älskare bli nedskjuten framför sin affär. Anledningen: han hade förolämpat en poliskonstapel på en bar. Jeremy stänger affären och beslutar sig att söka i sitt förflutna för att hitta en förlorad vän sedan barndomen. Så tas vi med på en resa genom det förlorade landet. Det är mäktigt och det är skrämmande.

Det här är en mycket poetiskt skriven liten roman (språket är otroligt vackert)- och den är oerhört lärorik för den ger ett perspektiv på ö-riket som jag tror är viktigt. Jag hoppas att den här boken blir översatt till svenska- den är alldeles för bra för att inte uppmärksammas!

"The dawn brings me its first tints in changing swirls of colour. Port-au-Prince always wakes to find its cries, its ill-expressed sorrows smothered by a pall of smoke. Rising up from the ground, hopes destroyed by the daily struggle for survival hang over a place that has lost all sense of being a capital."

Boken har getts ut av Pushkin Press och översättningen är gjord av Christopher Moncrieff.

Inga kommentarer: